Det har kommit en ny studie från Umeå universitet som visar att det finns ett samband mellan elevers hälsa och hög status i skolan.
Forskaren Junia Joffer har djupintervjuat 58 elever från årskurs 7 i grundskolan och årskurs 3 på gymnasiet. De 58 ungdomarna kommer från en långtidsstudie där en kohort på 1046 elever följdes i årskurs 7, 8, 9 och i årskurs 3 på gymnasiet. Ungdomarna kom från Falun, Borlänge Umeå. och De svarade varje år på en enkät med frågor kring sin bl.a. sin hälsa och socioekonomisk bakgrund. De fick också skatta hur de uppfattade sin egen sociala status på skolan med hjälp av en 10-gradig skalat.
Vad det gällde tobak kom man via enkätsvaren fram till att om man var negativ till snus och rökning i 7:an var det mindre risk att man hade börjat snusa eller röka när man undersökte eleverna igen i 3:an på gymnasiet. Det fanns en högre risk att flickorna började röka än pojkarna.
Junia Joffer valde ut 58 elever från studien för att göra djupintervjuer. Eleverna fick ”tänka högt” kring olika påståenden och frågeställningar t.ex. ”Ibland mår man bra och i bland mår man dåligt, hur mår du för det mesta?” Hon intervjuade dem även kring den sociala statusen. Svaren bekräftade skattningen på den 10-gradiga skalan från tidigare gjord enkät.
Justin Joffer kom fram till att många elever talade om hälsa och hur de mådde utifrån ett holistiskt perspektiv. De lyfte fram sociala, mentala och fysiska aspekter. De eleverna som ansåg sig ha hög status i skolan, goda familjerelationer och som ansåg sig ha gott självförtroende mådde också bättre. Pojkarna ansåg sig ha högre status än flickorna och ansåg sig också må bättre än flickorna. I intervjuerna kom det också fram att hög status var kopplad till normer som är sammanlänkande med ålder, kön, etnicitet, och föräldrarnas socioekonomiska bakgrund. Men statusen var också kopplad till utseende, handlingar och relationer.
Källor:
https://www.forskning.se/2020/09/01/hog-status-i-skolan-ger-battre-maende/
Studien:
http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1424906&dswid=-9829
Är du lärare i psykologi:
I psykologiboken ”Tankar, känslor och beteenden, psykologi 1” finns temat ”Vad gör att du mår bra”. Denna studie kan visa hur det sociala perspektivet (hög status i grupper) kan bidra till och förklara hur man mår.