POW (35) Barns känslor påverkar hur väl de minnas vad de lärt sig (The British Psychological Society, 27 augusti 2020)

Vi människor är bättre på att minnas om vi är i ungefär samma miljö när vi ska minnas som när vi lärde oss eller upplevde minnet. Det är därför som du ibland när du ska minnas något tänker dig tillbaka till platsen där du upplevde händelsen eller lärde dig något. Detta visades i en känd studie från 1975, där försökspersonerna fick lära sig saker på land och i havet! (https://psycnet.apa.org/record/1978-22375-001 och https://www.youtube.com/watch?v=jHm3o8659AU)

Det har visat sig att det är inte bara den yttre miljön som påverkar ditt minne utan även dina inre känslor. I studier har man visat att människor som lär sig något när de är påverkade av alkohol får bättre resultat om de är onyktra även när de ska minnas vad de lärde. Ditt minne är alltså bättre om dina känslor överensstämmer med de känslor du hade när du lärde dig.

I en ny studie har man kunnat visa att detta gäller även för bebisar. Studien kan förklara minnet hos småbarn och varför vi inte minns händelser från vår tidiga barndom.

Forskaren Sabine Seehagen och hennes kollegor från Ruhr universitet i Tyskland undersökte 96 spädbarn (alla nio månader gamla) och deras vårdnadshavare. Studien gick till enligt följande:

  1. Barnen delades in i två grupper och vårdnadshavarna lekte med barnet i 5 minuter antingen: lugnt eller mer uppspelt för att skapa olika känslolägen

  2. Forskaren lekte med ett kramdjur på tre olika sätt framför barnet (något de kunde minnas)

  3. Kort paus

  4. Barnen delades in i fyra grupper och barnet blev åter triggande genom vårdnadshavarens lek och sedan fick de leka med forskarens kramdjur själva i 90 s (kunde de minnas de tre sätten forskaren lekt på?)

a)     I fas 1 lugnt och fas 4 lugnt

b)    I fas 1 uppspelt och fas 4 uppspelt

c)     I fas 1 lugnt och fas 4 uppspelt

d)    I fas 1 uppspelt och fas 4 lugnt

Ett antal andra barn fick bara se forskaren leka på tre sätt med kramdjuret och sedan själva leka med kramdjuret. Dessa barn var en kontrollgrupp för att om de tre leksätten utfördes slumpmässigt.

De barn som lärde sig i ett visst känsloläge och sedan var i samma känsloläge när de skulle leka själv med kramdjuren (grupp a och b i fjärde fasen) härmade leksätten mer än de barnen som var i olika känslolägen. De barnen som var i olika känslolägen vid inlärning och upprepning verkande knappt komma ihåg de tre leksätten som forskaren visat.

Studien verkar visa att det om inre känsloläget är det samma vid inlärningstillfället och vid av återhämtningen av minnet så blir minnet bättre. Studien kan också förklara varför vi inte kommer ihåg vår tidiga barndom. Vi har helt enkelt inte erfarenhet av olika inre känslolägen och dessa ändras och utvecklas mycket de första åren och därför är de inte till hjälp för att återhämta minnen.

Källa:

https://digest.bps.org.uk/2020/08/27/babies-moods-can-determine-how-well-they-remember-things-theyve-learned/

Är du lärare i psykologi:

Studien kan användas för att förklara: minnet, Social inlärningsteori och utvecklingspsykologi

 

POW (36) Elever med hög status i skolan mår bättre (forskning.se 1 september, 2020)

POW (34) Minnet och hjärnan