I samband med pandemins utbrott startades ett forskningsprojekt på Malmö universitet. Forskningsledare är Susanna Hedenborg. Syftet med studien är att studera Corona pandemins effekter på idrott och fysisk aktivitet. I april månad skickade forskarna ut enkäter. Forskarna har samlat in och analyserat 1134 enkätsvar. De som svarat på enkäten är idrottsledare, utövare och publik/supportrar.
I åldersgruppen 16-20 år var det 31% som svarade att de är mindre fysiskt aktiva nu under Corona än tidigare. Äldre åldersgrupper var mer aktiva. I de äldre åldersgrupperna svarade 24% sa att de var mindre aktiva nu.
Det finns ett par olika möjliga förklaringar. En förklaring kan vara att i samband med att gymnasieskolan stängde stannade många hemma. Det blev mer tid framför skärmen och den fysiska aktiviteten minskade. En annan förklaring är att många idrotter idag bedrivs inomhus (även sådana som för 50 år sedan bedrevs utomhus). I samband med pandemin försökte många idrotter flytta utomhus, men idrotterna har anpassat sig till inomhusverksamhet och hade svårt att anpassa sig till utomhusaktivitet. Det är även brist på platser utomhus för idrottsaktiviteter och utrustningen har anpassats till inomhusverksamhet.
En tredje förklaring är att tävlingar ställdes in p.g.a. Corona. Många ungdomar tappade därmed sin motivation säger idrottsledarna i enkätsvaren. Många av de unga aktiva svarade att det blev tomt när alla tävlingar ställdes in.
Centrum för idrottsforskning slutförde en studie i maj som visar att fysisk aktivitet (föreningsidrott) bland unga är på en historisk låg nivå. Dessa mätningar startades 2004. Det är en stor risk att ungdomarna inte kommer tillbaka till idrotten fast att pandemin upphör. I enkäten har ledarna svarat att de tror att de kan tappa mellan 30–40 % av sina medlemmar.
Brist på fysisk aktivitet bland unga kan bli ett stort samhällsproblem.
Susanna Hedenborg framför ett par lösningar i redovisningen av sin studie. Fysisk aktivitet måste stimuleras och startas redan i barndomen. Ungdomarna måste få stöd för att hitta tillbaka till idrotten efter pandemin. Föreningar måste motivera aktiva att det yttersta målet är få de unga att förstå att fysisk aktivitet är viktig hela livet. Aktörer inom idrotten måste finna lösningar så att fler kan vara aktiva utomhus och att inomhusidrotter kan ställa om och bedrivas mer utomhus.
Hedenborg arbetar vidare med sin studie. Djupintervjuer ska göras. Än så länge har 62 personer (från 23 idrotter) intervjuats. Dessa personer kommer från hela landet. Hon vill också studera hur den psykisk hälsan påverkas av att de unga är mer stillasittande.
Fortsättning följer alltså.
Källor:
https://mau.se/nyheter/unga-vittnar-om-mer-stillasittande-liv-under-corona/