HOW (35) Förundran det nya hälsobegreppet (Tara, nr 10 2020)

Ordet dyker upp överallt. En känsla som ska få oss att uppleva mindre stress och därmed bli positivt påverkade både fysiskt och psykiskt. Känslan är förundran. På engelska är ordet awe, vilket är svårt att översätta till svenska, men i ordboken betyder det vördnad, djup respekt eller förundran. Order förundran verkar vara det som man bestämt sig för att använda för denna hälsobringande känsla.

Dr Jennifer Stellar forskare i psykologi vid universitet i Toronto har studerat hur olika känslor kan påverka graden av inflammation i kroppen. Forskningen inom detta område visar att negativa känslor kan kopplas till en rad sjukdomar. Positiva känslor (t.ex. glädje och trygghet) kan då minska/lindra en rad sjukdomar bl.a inflammationer. Rent biologiskt påverkas kroppen av halten av olika kemiska ämnen sk. må-bra hormoner och signalsubstanser. En känsla som sänkte inflammation (dvs. ökar må-bra ämneni kroppen) markant var förundran.

Studier från universitet i Kalifornien visar att puls, blodtryck och halten av stresshormoner minskas när vi förundras. Likaså ökar kreativiteten, koncentrationen, och humöret och immunförsvaret förbättras.

Men vad är då förundran? Att känna förundran är att uppleva något stort, enormt och oändligt. Det kan vara ett objekt, en idé eller en person. Många upplever förundran i t.ex. naturen, konst, musik, andlighet, eller att göra något för någon annan.

När forskare intervjuar människor från sk. Blå zoner” (områden i världen där många av invånarna blir över 100 år), så verkar de tala om att stanna upp och känna just förundran för det lilla i vardagen och det storslagna i naturen.

Begreppet är inte nytt. Redan 2006 skrev biologen Stefan Edman boken ”Förundran: tankar om vår stund på jorden”. Men nu 2020 kom böckerna ”Förundranseffekten” av Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg och ”Förundran” av Maria Borelius.  

Slutsats: Ett nytt hälsobegrepp att sätta sig in i. Återkommer säkert i någon HOW framöver kring förundran.

Källa:

Tara nr 20, 2020 och ”Hälsorevolutionen” och ”Bliss” av Maria Borelius

HOW (36) Förebygg hjärtinfarkt hos medelåldersmän (Örebro universitet, 2 september 2020)

HOW (34) Träna som experten (måbra.com, 28 augusti, 2020)