Vill vi minska hjärtinfarkt hos medelåldersmän ska insatsen göras i tonåren! Cecilia Bergh vid universitetet i Örebro har gjort en långtidsstudie på män och konstaterar att män som i tonåren mått dåligt har en 20 % högre risk att få hjärtinfarkt senare i livet.
Studien är omfattande! Data från 238 000 män födda mellan 1952 och 1956 (i princip alla män som föddes under dessa år) har använts. Forskarna analyserade fysisk och psykisk hälsa när männen var i sena tonåren och gjorde uppföljning av männens medicinska data fram till 2010.
Vid mönstringen till militären mättes stresstålighet och psykisk hälsa. Vid mönstringen bedömdes 34 500 lida av ångest och depression. Det var tal om diagnosticerad psykisk ohälsa och inte ”tonårsdeppighet”. När männen var 58 år hade 5 900 fått en hjärtinfarkt. Det fanns en korrelation mellan ångest, depression i tonåren och hjärtinfarkt i medelåldern. Oberoende av övervikt, högt blodtryck och social bakgrund så fanns det en 20 % högre risk att få hjärtinfarkt om man haft ångest och depression som ung.
Ett sätt att förebygga hjärtinfarkt i medelåldern verkar alltså vara att:
Uppmärksamma om unga mår dåligt
Få tonåringar att motverka stress genom fysisk aktivitet.
Riskökningen tros ligga i minskad stresstålighet hos de män som varit diagnostiserade med ångest och depression som unga. Denna minskade stresstålighet leder till förhöjt blodtryck och mer inflammation i kroppen. Fysisk aktivitet minskar stress och därmed risken för framtida hjärtinfarkt.
Källor:
https://www.oru.se/nyheter/angest-i-tonaren-kan-oka-risk-for-hjartinfarkt-i-medelaldern/