HOW (15) ”Du äter väl gurkmeja och chili?” (artikel BBC Future, 7 april, 2020)

Människor har ätit kryddor i årtusenden. De senaste årtiondena har det forskats mycket på hur hälsosamma dessa kryddor egentligen är.

Chili innehåller ett ämne som heter kapsaicin, vilket ger upphov till just det starka och heta i chilin. Kapsaicin interagerar med våra temperaturreceptorer i kroppen och sänder signaler till hjärnan att vi ska uppleva värme.

2019 gjordes en studie i Italien där forskarna kom fram till att de människor som åt chili fyra gånger i veckan hade än lägre risk att dö än de som inte åt chili alls. Redan 2015 undersökte kinesiska forskare och kom fram till samma resultat. De hade nästa 500 000 försökspersoner och de tog hänsyn till ålder, kön, utbildningsnivå familjestatus, kostvanor och andra livsstilsfaktorer. De kom fram till att det verkligen var den kryddstarka maten som gjorde skillnad. De som åt kryddstark mat (framför allt chili) varje dag hade en 14 % lägre risk att dö än de som åt kryddstark mat mindre än en gång i veckan. Studien pågick i 7 år så det räcker kanske inte att ät kryddstark mat i några veckor eller månader.

Det många studier har kommit fram till är att kapsaicin förbättrar metabolismen, kolesterolhalten i blodet och inflammation i kroppen. Ett antal studier har också visat att kapasaicin ökar hur mycket energi vi förbrukar och sänker vår aptit. I en studie från Quatar fann man att ämnet minskar risken för övervikt och sänker blodtrycket.

Men det finns en baksida med chili. Det har nämligen visat sig att människor som äter mycket chili (mer än 50g/dag) får sämre minne. Men i denna fick försökspersonerna själva uppskatta sin minnesförmåga, vilket inte anses vara en så bra mätmetod.

Ett annan krydda som är bra för hos är gurkmeja. Gurkmeja har också visat sig minska inflammation i kroppen. I ett par studier gjorda i laboratorium har det visat sig att gurkmeja kan minska risken för cancer.

Så…. Vad väntar du: på köp starka kryddor och krydda din mat, speciellt med chili och gurkmeja.

Problemet är bara att vi måste äta väldigt mycket kryddor för att uppnå hälsoeffekterna. Enligt en meta-analys 2014 så är det osäkert om den mängden kryddor vi får i oss verkligen har en effekt på vår hälsa.

Källa:

https://www.bbc.com/future/article/20200406-are-there-benefits-to-eating-turmeric-and-other-spices

 Vill du veta mer:

Läs:

”Hälsorevolutionen” och ”BLISS” av Maria Borelius

”Food Pharmacy ” av Lina Nertby Aurell och Mia Clase

”Happy Food” av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

”Maten är min medicin” av Janesh Vaidya

Blogg:

https://foodpharmacy.se/

HOW (16) ”Blev det för mycket godis i påsk – hur är det med din självkontroll?” (artiklar i Svenska dagbladet 8 april, 2020)

HOW (14) ”Vår hjärna vill hitta lösningar, låter positivt men skapar oro”