Just nu är det många som grubblar ”tänk om jag blir smittad Corona”, ”tänk om jag mister jobbet” eller ”tänk om mamma blir sjuk och dör”. Vi har fått höra att vi inte ska grubbla för mycket för det kan skapa oro och ångest. Vi har fått lära oss at det är mycket bättre att sluta grubbla och hitta lösningar, vi tvättar händerna, vi arbetar hemifrån och vi minskar på våra aktiviteter. Men ny forskning visar att det är inte så enkelt.
Först får man fundera lite på vad oro och ångest är. Oro och ångest är nära besläktat med rädsla och rädsla är en oerhört viktig känsla. Rädsla hjälper oss att överleva och är en av de äldsta beteenden/känslorna vi har med oss från stenåldersmänniskorna. Rädsla hjälper oss att undvika farliga situationer i framtiden genom att rädsla fungerar som en negativ förstärkning (du blir belönad om du undviker den farliga situationen). Du är rädd att bli smittad av Corona och därför undviker du sociala aktiviteter.
Genom historiens gång har vår hjärna utvecklats och vi tänker och planerar mer. Vi är kanske till och med mer i framtiden än i nuet. Så vi grubblar mer… ”tänk om…. ”. Detta grubblande skapar oro och ångest vad framtiden kan föra med sig. En adekvat rädsla och handling i nuet har blivit en oro/ångest kring något som kanske kan hända i framtiden.
För att bryta oro och ångest gäller det att fundera på två saker:
vad som skapar oron/ångesten och
vad resultatet blir
Det är alltså tal om en medvetande träning. Det gäller att stanna upp, ta en paus och göra det som vår utvecklade hjärna är bäst på att göra TÄNKA. Om du blir orolig för att du kliande dig i ansiktet och du tror att du ska bli smittad av Corona. Istället för att låta oron växa stanna upp och tänk. Du tvättade säkert händerna för en stund sedan och du kommer inte att bli smittad.
Men nu säger forskningen att det är egentligen inte oron/ångesten som är problemet utan att hjärnan försöker hitta lösningar på problemen som gör dig orolig. Hjärnan upplever aktiviteten att hitta lösningar som en positiv belöning (och det vill ju hjärnans belöningssystem ha). Du kommer att fortsätta med att leta lösningar, för det känns konstruktivt, aktivt och förberedande. Men många av våra problem har ingen lösning och därför blir den en ond cirkel. Vi fortsätter vi att tänka på lösningar (ger belöning) men det finns ingen lösning – skapar grubbleri – skapar mer oro/ångest – försöker finna andra lösningar – och så vidare…
För att bryta lösningsbeteendet som belönar hjärnan men ändå skapar oro/ångest är rådet att acceptera oron/ångesten. Den kommer ju från rädsla, som är en överlevandskänsla. Vissa saker och situationer är farliga! Men att bli sjuk av oro/ångest hjälper inte. Det mesta vi grubblar över och därmed är oroliga för händer aldrig https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789419300826
Så försök släpp oron, grubblandet och lösningsfokuseringen som inte leder till lösningar. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789416300491
Och kan du inte det, utan att oro/ångest tar över din vardag – sök hjälp! Det finns bra hjälp att få.
Källor
https://www.svd.se/storsta-orosboven-vara-forsok-att-hitta-losningar