Hur mycket tittar du för mycket på TV? En stor studie från England visar att om du minskar ditt Tv-tittande så lever du längre.
Forskare från universitetet i Glasgow rekryterade försökspersoner mellan 2006 och 2010. De rekryterade 490 966 personer, som var mellan 37 och 73 år gamla. Försökspersonerna studerades sedan i 12 år (från 2006–2018).
Försökspersonerna fick svara på frågor kring hur många timmar de tittande på TV, video eller konsumerade ”Tv” via andra skärmar. Forskarna tittade på sambandet mellan tv-tittandet och en rad dödsorsaker bl. a. cancer, stroke och hjärtsjukdomar.
Försökspersonerna fick i även i uppgift att ersätta sitt Tv-tittande med mer sömn, promenader, måttlig eller krävande fysisk aktivitet.
Resultaten visade att det fanns ett samband mellan Tv-tittande och dödlighet (ju mer Tv-tittande desto högre grad av dödlighet). Dödlighet var lägst för de som tittade mindre än två timmar/dag på TV. Dödligheten sjönk när man ersatte Tv-tittandet med andra mer hälsosamma aktiviteter.
Studiens slutsats blev att det finns ett samband mellan Tv-tittande och ett antal ohälsosamma konsekvenser för försökspersonerna.
Enligt forskaren dr Hamish Foster som ledde studien måste fler faktorer undersökas innan man kan gå ut med rekommendationer kring Tv-tittande. En faktor som troligtvis också bidrar är att det finns ett samband mellan ohälsa, Tv-tittande och dåliga matvanor (snacks). Likaså finns det ett samband mellan Tv-tittande och låg socioekonomisk bakgrund.
I en tidigare studie (2019) visade det sig att om man tittar på Tv mer än tre och en halv timme/dag så försämras minnet. Allas minne försämras ju äldre man blir, men studien kom fram till att minnet försämras fortare om man ju mer man tittar på TV.
Studien använde sig av data från studien ”The English longitudinal study of aging”. I denna delstudie om TV och minnet deltog 3662 försökspersoner. Försökspersonerna var alla över 50 år. Forskarna undersökte Tv-tittande och minne 2008-2009 och sedan 2014-2015. Slutligen analyserade forskarna data från 3590 personer.
Minnet undersöktes med hjälp av två tester, nämligen test för verbalt minnet och semantiskt flyt. Ett verbalt minnestest mäter hur många ord man kan hålla i sitt arbetsminne. Semantiskt flyt-test är ett test som anses mäta människors semantiska minne, vilket är vårt ”kunskapsminne”. Testen går ut på att man ska säga som många ord som möjligt från en viss kategori (t.ex. möbler eller flicknamn) på 60 sekunder.
Forskarna kom fram till att de som tittade på Tv mer än 3,5 timmar/dag försämrade sitt verbala minne i högre utsträckning än de som tittade mindre antal timmar på Tv under de sex åren som studien genomfördes.
Likaså försämrades det semantiska flytet på liknande sätt. Men vad det gällde det semantiska flytet påverkade även andra faktorer t.ex. ålder, etnicitet, utbildningsnivå och hälsa. Vilket inte påverkade på likvärdigt sätt vad det gällde det verbala minnet.
Så…. Om du vill leva längre och ha en god minneskapacitet, se till att titta mindre på Tv och ersätta Tv-tittandet med mer sömn och fysisk aktivitet.
Källor:
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-53501743
http://eprints.gla.ac.uk/214940/
https://www.bbc.com/news/health-47403429
https://www.nature.com/articles/s41598-019-39354-4
Är du lärare i psykologi?
I psykologi 1 ingår att tala om minnet.
I psykologi 2 ingår det att undervisa om hur människans beteende förändrats utifrån samhällets förändringar. I studien visas hur TV (teknologiska förändringar i vårt samhälle) förändrat minnet (ett beteende).