POW (31) Viktigt att vara medveten om när du bedömer elever (The Conversation.com den 17 juli, 2020)

Nu börjar skolan igen! Och för lärarna blir det återigen dags att skapa bedömningsuppgifter med hög validitet och reliabilitet. Men det räcker inte! Uppgifterna ska sedan bedömas, naturligtvis på ett objektivt sätt. Men i vilken utsträckning påverkas lärare av t.ex. kulturella och språkliga bakgrund (eller bara att en elev alltid kommer för sent till lektionerna).

På ”The Conversation.com” sammanställer författaren Wai Yee Wongs (PhD School of Education, The University of Queensland) forskning kring vad lärare ska vara uppmärksamma på vid bedömning. Wong har identifierat fyra faktorer som påverkar lärares subjektivitet: 

  1. Lärarens syn på vem som kan visa sina framsteg vid bedömningen.

    En lärare som anser att de eleverna som kan visa sina framsteg vid bedömningstillfället är de som är mest kompetenta kommer att vara mer subjektiv i sin bedömning.

    De lärare som anser att bedömningstillfället ska vara ytterligare ett inlärningstillfälle och ger eleverna viss support under bedömningstillfället (t.ex. att ställa frågor vid muntlig examination) är mindre subjektiva eftersom de tror att fler kan visa sina framsteg.

  2.  Osäkra bedömningskriterierna

    En lärare som anser att bedömningskriterierna är oklara kommer att bli osäker i sin bedömning och då riskera att bli mer subjektiv speciellt vad det gäller elever som ligger nära betygsgränserna.

    Lärare som förstår, följer och känner sig säkra på bedömningskriterierna kommer att vara mindre subjektiva.

  3.  Mindre erfarenhet

    Lärare som är mindre erfarna eller erfarna lärare som bedömer i ett ämne som de inte är så erfarna i tenderar att vara mer subjektiva.

  4.  Lärarnas känslostämning vid bedömningstillfället

    Lärarnas egna känslor påverkar subjektiviteten. Känslor kan påverka alla tidigare nämnda faktorer. Känslor kan påverka hur man ser på själva bedömningstillfället, tolkar bedömningskriterier och hur oerfarna lärare tar hjälp av erfarna.

    En lärare vars känslor påverkas av att t.ex. en elev stör eller inte respekterar sina kamrater vid ett bedömningstillfälle kan låta sig påverkas och bli frustrerad, vilket kan påverka själva bedömningen av elevens prestation.

Det är viktigt att lärare är medvetna om felkällor och hur dessa kan påverka deras objektivitet. Det har också visat sig i studier att om lärare får feedback på sin bedömning kommer att uppmärksamma sin egen bedömning mer. Det är alltså viktigt att lärare emellan och lärare och skolledning diskuterar bedömning efter själva betygsättningen så att lärarna får feedback och därmed blir medvetna om betygsprocessen. Detta kan då bli ett inlärningstillfälle för lärare och förbättringar kan ske.

Källa:

https://theconversation.com/four-things-that-can-bias-how-teachers-assess-student-work-142135

Fördjupning

https://espace.library.uq.edu.au/view/UQ:9f10b09

 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452301120300237

 

POW (32) Döden och skärmen (BBC, 23 juli, 2020)

POW (30) Motivation och ålder påverkar din intelligens (SvD 16 juli, 2020)