POW (29:1) Visste du detta om porr och ungdomar? (Sydsvenskan, 6 juli, 2021)

Eftersom vi idag tillåter att barn använder sociala medier i olika former måste vi vara medvetna om att de ”snubblar” in på porrsidor när de är mycket unga.

I genomsnitt är killar tolv år och flickor fjorton när de har använt porr första gången. 96 % av killarna i ettan på gymnasiet har tittat på porr. (Statistisk från Uppsala universitet).

Nio av tio artonåriga killar (tjejerna fem av tio) har någon gång tittat på porr. 26 % av dessa artonåriga killar tittar porr mer eller mindre dagligen (1,3 % av tjejerna).
(Källa: Barnafrid – nationellt kunskapscentrum, Linköpings universitet.) Ingen har pratat med någon vuxen om porr.)

70 procent av männen i Sverige konsumerar porr. Siffran för kvinnor är 30%. (Källa: Folkhälsomyndighetens undersökning om sexuell och reproduktiv hälsa.) 

Porren är väldigt lättillgänglig. Porren är heteronormativ, kan påverka inställningen till sexualbrott och attityderna och synen på varandra när man har sex. Porren har även på senare tid blivit mer aggressiv, både fysiskt och verbalt. Männen tar stryptag, spottar, och drar i håret. Kvinnorna kallas för ”bitch” och att de är slut. Kvinnorna förväntas gilla och uppskatta både orden och handlingarna.

Det är klart att detta påverkar bilden av sex och samtycke. Kriminologen Maria Dufva och föreläsaren Maria Ahlin har skrivit boken ”Värsta bästa svårsnacket”. Boken vänder sig till alla men i första hand till unga i åldern 12–15 år. Boken handlar om porr, sex och samtycke.

Källa: https://www.sydsvenskan.se/2021-07-06/sa-pratar-du-med-barnen-om-porr

 

POW (30:1) Covid 19 och psykisk ohälsa (theatlantic,.com, 7 juli, 2021)

POW (28:1) Flickor, pojkar och distansundervisningen (Skolvärlden, 1 juli 2021)