POW (28) Stor barnstudie får genomföras med nya metoder (artikel i Washington Post, 11 juli, 2020)

Corona-pandemin påverkar även forskningen. Forskare tvingas avbryta sin forskning eller ändra sina forskningsmetoder. Att ändra forskningsmetoder kan påverka forskningsresultaten. I en artikel Washington Post berättas det om ett sådant exempel.

I USA pågår en stor studie för att undersöka sambandet mellan fattigdom och hjärnans utveckling hos barn. Ett team av psykologer och neuroforskare har fått 17 miljoner dollar av bl a Bill och Melinda Gates för att genomföra studien.

Studien påbörjades genom omfattande planering 2013. Många studier har undersökt hur social support kan hjälpa utsatta familjer och förbättra barns olika kognitiva förmågor genom att hjärnan utvecklas via rätt stimulans. Det finns inte några studier som direkt visar på sambandet mellan ekonomisk support och hjärnans utveckling hos barn. Det var syftet med denna studie med namnet ”The Baby’s First Years”.

2018 och 2019 rekryterade forskare, från ett par olika universitet i USA, 1000 gravida kvinnor från fyra stora städer. Samtliga kvinnor levde i fattigdom. 400 av kvinnorna erbjöds att få 333 dollar (ca 3000 kr) per månad i 40 månader. Denna summa pengar skulle ge de nyfödda barnen en bättre start i livet. Forskarna skulle mäta följande för att kunna dra slutsatser om och i vilken utsträckning fattigdom påverkar barns hjärnutveckling:

·      mammornas stressnivå (hormontest),

·      genetiska tester både på barnen och mammorna,

·      studera interaktionen mellan mamman och barnet via observationer

·      Studera barnens hjärnutveckling genom EEG

Dessa tester skulle göras tre gånger. När barnen är ett, två och tre år.

De resterande (600 kvinnor) skulle fungera som en kontrollgrupp. De erbjöds 20 dollar (ca 180 kr) per månad för att genomgå samma tester som de andra kvinnorna. Genom att ha två grupper av försökspersoner, en grupp som fick 333 dollar och en grupp som fick 20 dollar skulle forskarna kunna fastställa om fattigdom (eller ekonomisk support) påverkar barnens hjärnutveckling.

Studien har många fördelar:

  • ett stort antal försökspersoner,

  • en kontrollgrupp (vilket gör det till ett experiment),

  • många olika mätmetoder.

Men så kom CORONA. Forskarna hade genomfört 75% av hembesöken nu när barnen fyllt ett år. Men på grund av pandemin kan inte fler hembesök göras. Forskarna försöker att fortsätta studien online och via telefonsamtal. Men medicinska data (hormontest, genetiska tester och EEG) och observationer går inte att genomföras.

Ett annat problem är vad nya ekonomiska och psykologiska problem, som kan följa i pandemins fotspår kan leda till för mammorna och deras barn. CORONA kan ju nu leda till arbetslöshet, osäker ekonomisk situation, begränsade relationer, begränsade aktiviteter och psykisk ohälsa. Nu har alltså andra faktorer kommit in i bilden som kan påverka studiens resultat.

Forskarna hoppades kunna fastställa samband mellan ekonomisk support och hjärnans utveckling, men nu kanske inte detta går på grund av pandemin.

Källa;

https://www.washingtonpost.com/health/covid-19-upends-major-years-in-the-making-study-on-babies-and-poverty/2020/07/10/6e55176a-b0cd-11ea-8758-bfd1d045525a_story.html

Vill du läsa mer:

https://www.marketwatch.com/story/why-moms-in-four-us-cities-are-being-paid-4000-a-year-with-no-strings-attached-2019-05-07

https://www.babysfirstyears.com/

https://www.macleans.ca/society/health/can-treating-poverty-change-a-childs-brain/

TED-talk:

https://www.ted.com/talks/kimberly_noble_how_does_income_affect_childhood_brain_development?language=en

Är du lärare i psykologi

I psykologi 2a kursen ska eleverna läsa om utvecklingspsykologi. Studien är ett bra exempel på vad forskare undersöker i utvecklingspsykologi idag.

POW (29) CORONA drabbar inte mig (artikel i The Atlantic.com den 12 juli)

POW (27) Corona har stulit vårt mest effektiva sätt att kommunicera med varandra (CNN, juni 2020)