När du minns händelser i ditt liv använder du det episodiska minnet. När du minns dessa personliga händelser minns du dem i exakt den ordningen de hände. Hur hjärnan minns händelser med rätt tidsaspekt och hur de återkallas i rätt ordning har länge varit ett mysterium. Men nu har ett forskningsteam i Frankrike under ledning av Leila Reddy hittat ett nätverk i hjärnan som verkar ansvara för tidsordningen i våra minnen.
Reddy scannade försökspersonerna hjärnor när de skulle minnas personliga händelser och ange dessa i tidsordning. Reddy följde aktiviteten i enskilda neuroner hos patienter med epilepsi där man implanterade elektroder för att bota deras epilepsi och på så sätt kunde forskarna följa enskilda neuroners aktivitet när de skulle minnas personliga händelser och dess tidsaspekter.
I den första delen av studien fick patienterna (9 st-försökspersoner) fick efter sin operation frågan om de ville deltaga i ett experiment. De fick sedan komma ihåg korta sekvenser med bilder på t.ex. blommor, fåglar och Barack Obama. De fick sedan se bildsekvenserna om och om igen. Då och då stoppades sekvensen och de fick frågan vilken bild som var nästa. När de fick denna uppgift visade det sig att vissa neuroner i hippocampus var aktiva, vilka fick namnet ”tidsneuroner”.
I den andra delen av studien fick sex andra patienter (ytterligare försökspersoner) se samma sekvens av bilder. Här stoppades också sekvensen man utan uppgiften att komma ihåg nästa bild. Under de tio sekunder som det inte visades några bilder var också ”tidsneuronerna” aktiva för att lära bilderna i rätt tidsordning.
Studien visade (resultatet) att människor (i likhet med djuren) har speciella tidsceller i hippocampus för att komma ihåg tidsaspekterna i sina episodiska minnen.
Är du lärare i psykologi?
I psykologi 1 ska eleverna i samband med avsnittet om kognitions psykologi se hur: …”hjärnan tar emot och behandlar information” och eleverna ska bedömas på: …” resonemang om psykologiska samband… och …” resonemang om deras betydelse för helhetssynen på människan.”
Studien visar på ett samband mellan minnet (kognitiv psykologi) och hjärnan (biologisk psykologi), vilket bidrar till en helhetssyn på människans tankar, känslor och beteenden