Kan ett svårläst typsnitt få dig att läsa långsamt och aktivt och därmed få dig att komma ihåg mer? 2018 utvecklade ett team med psykologer, marknadsförare och grafiska designers) i Australien ett svårläst typsnitt ”Sans Forgetica, som de sa skulle boosta minnet. Du kan se typsnittet här och testa att skriva ett ord: https://sansforgetica.rmit/
Typsnittet lutar och är ofullständigt och tar därför längre tid att läsa. Teamet som gjorde det ansåg då att det skulle processas djupare av hjärnans informationsprocessystem och därmed skulle text skrivit med typsnittet vara lättare att komma ihåg. Teamet testade aldrig sitt typsnitt i en vetenskaplig studie.
Det finns forskning som säger att ofullständig text kan boosta minnet, men det fanns inte direkt någon forskning kring typsnitt. Men Andrea Taylor m.fl. bestämde sig för att testa ”Sans Forgetica” i december 2019.
Studien består av fyra olika experiment.
I experiment I fick 156 försökspersonerna läsa antingen texten i ”Sans Forgetica” eller Arial (den oberoende variabeln). De fick sedan uppskatta på en skala hur svårt det var att läsa texten (den beroende variabeln).
I experiment II fick de komma ihåg 20 olika parord (t.ex. chips-potatis). Hälften av orden var skrivna i ”Sans Forgetica” och hälften i Arial (oberoende variabeln). Efter 10, 20 eller 30 sekunder (ytterligare en oberoende variabel) fick de det första ordet och skulle komma ihåg det andra ordet. Hur många ord i respektive typsnitt de kom ihåg var den beroende variabeln. De kom ihåg färre ord med ”Sans Forgetica” än med Arial.
I experiment III fick 300 försökspersoner läsa fem texter (ca 300 ord vardera). En del av texten var i ”Sans Forgetica” och en del i Arial (oberoende variabeln). Försökspersonerna fick sedan spela kort i fem minuter (för att se till att de inte repeterade texten, en så kallad ”distracter task”). Efter fem minuter fick försökspersonerna sedan flervalsfrågor att besvara utifrån texten. Hur mycket av texten de kom ihåg med respektive typsnitt var den beroende variabeln. Resultatet visade att de kom ihåg 74% av texten i ”Sans Forgetica” och 73 % i Arial.
I experiment IV fick 500 försökspersoner läsa en text på 500 ord som handlade om olika ämnen. Texten bestod av en blandning av meningar med ”Sans Forgetica” och Arial (oberoende variabeln). De fick sedan 12 öppna frågor (de skulle alltså svara med fullständiga meningar) som skulle testa om de kom ihåg olika begrepp i texten (beroende variabeln). De svarade rätt på 37,6 % av frågorna med texten i ”Sans Forgetica” och 37,06 % i Arial.
Fast att alla tyckte att ”Sans Forgetica” var svårare att läsa än Arial kom inte försökspersonerna ihåg mer när de presenterades med typsnittet ”Sans Forgetica”.
Källor: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09658211.2020.1758726?journalCode=pmem20
Vill du läsa mer:
Kan minnet bli bättre av att rita än att skriva? https://digest.bps.org.uk/2018/11/22/the-act-of-drawing-something-has-a-massive-benefit-for-memory-compared-with-writing-it-down/
Kan ditt minne förbättras av att du ställer frågor till dig själv? https://digest.bps.org.uk/2020/03/10/these-two-revision-strategies-can-prepare-you-for-an-exam-much-better-than-just-restudying-your-notes/
Är du lärare:
Ovan artiklar kan användas i information kring studieteknik.
Är du lärare i psykologi:
I psykologi 2b ska eleverna genomföra ett experiment.
Eleverna skulle kunna jämföra två olika typsnitt och i stort sätt replikera Andra Tylers experiment II, III eller IV.