POW (23:1) Hudkontakt för överlevnad (forskning.se, 27 maj, 2021)

En fransk förlossningsläkare uppfann den första kuvösen för att rädda förtidigt födda barn. Barnen skulle lämnas ifred så mycket som möjligt och deras skötsel skulle ske med god hygien. Före kuvösen överlevde sällan barn födda före 30:e veckan och med en vikt på 1300 gram. Idag räddas barn så tidigt som i 22 veckan och med en vikt på 300 gram.

Tiffany Field är professor i psykologi i Miami och känd för sin forskning om hur massage kan påverka både fysisk och psykisk hälsa. 1986 genomförde hon en studie på förtidigt födda barn. Hon kom fram till att om barn i kuvös fick massage 15 minuter, 3 gånger/dag i 10 dagar så förbättrades deras hälsa så pass att de kunde lämna sjukhuset i snitt sex dagar tidigare än de barn som inte fått massage.

Idag används ”känguru-metoden”, vilket innebär att förtidigt födda barn ska ha hudkontakt med sina föräldrar. WHO har rekommenderat att barn som är stabila (om barnet väger under 2 kg tar detta ett par dagar) så ska de ha hudkontakt en stund varje dag. Denna metod har visat sig vara minst lika effektiv som kuvös, eftersom förtidigt födda barn har svårt att bibehålla kroppstemperaturen. Det har visat sig att amningen blir bättre och att barnen blir mer harmoniska.

WHO har nu koordinerat en ny studie som genomförts av Karolinska institutet i Stockholm. I studien användes ”känguru-metoden” redan innan de förtidigt födda barnen stabiliserats. 75% av förtidigt födda barn dör innan de stabiliserats.

Studien genomfördes i Ghana, Indien, Malawi, Nigeria och Tanzania, där dödligheten för dessa barn varierade mellan 20–30 procent. 3211 barn delades slumpvis in i två grupper. En grupp som fick hud-mot-hudkontakt (känguru-metoden) 17 timmar/dag direkt efter födseln och en grupp som fick standardvård, vilken innebar att när barnen var instabila vårdades de på egen avdelning och mamman kom vid måltiderna. När barnen var stabila fick de hudkontakt 1,5 timmar/dag.

Resultat: dödligheten de första 28 dagarna var 12 % i gruppen som fick hudkontakt direkt och 17 timmar/dag. Och 15,7 i gruppen som fick hudkontakt när de stabiliserats och då 1,5 timme/dag. I kontrollgruppen hade de dessutom lägre kroppstemperatur och drabbades mer av blodförgiftning som följd av bakterier.

Slutsats: hud-mot hudkontakt och att inte separeras från modern får betydande hälsoeffekter dessutom är denna metod inte resurskrävande.

Forskarna bedömer att denna metod kan rädda 150 000 nyfödda varje år.  WHO håller nu på att se över sina rekommendationer.

Källa: https://www.forskning.se/2021/05/27/hud-mot-hudkontakt-raddar-liv-pa-for-tidigt-fodda/

Är du lärare i psykologi?

Studien kan användas i psykologi 2a: Utvecklingspsykologi

POW (24:1)Sociala problem skapar smärta långt senare (24:1) (The British Psychological Society, 27 maj, 2021)

POW (22:1) Därför är dina drömmar så konstiga (Illustrerad vetenskap 24 maj, 2021)