POW (13:1) Normbrytande beteende i olika länder (SvD, 20 mars, 2021)

Vet du hur människor i olika kulturer reagerar på normbrytande beteende? I en studie som publicerades den 5 mars 2021 i tidskriften ”Nature Communications” har man undersökt just detta beteende.

Först och främst, vad är en norm? Enligt Psykologiguiden.se är en norm ett ”rättesnöre”. Med detta menas en regel för hur man bör handla i olika situationer eller hur man brukar göra.

I studien fick människor (22 863 stycken) från 57 olika länder (7 afrikanska, 10 amerikanska, 18 asiatiska, 21 europeiska länder och Australien) ta del av 10 olika normöverträdelser:

  • Fyra beteenden var oacceptabla (t.ex. att: lyssna på musik i hörlurar på en begravning)

  • Fem beteenden handlade om att reagera starkt på någons annans beteede (t.ex. att: Klå upp något som sagt något förolämpande

  • Ett normbrytande beteende var att välja att inte samarbetade med andra när samarbete var tanken/kravet.

Försökspersonerna fick på en skala ange om beteendet var ok eller inte. De fick även ange om beteendet hos någon annan ledde till att de själva:

  1. Konfronterade personen verbalt

  2. Konfronterade personen fysiskt

  3. Skvallrade om personen

  4. Ville undvika personen i framtiden

  5. Inte reagerade alls

I 26 länder blev svaret att de skulle verbalt konfrontera den normbrytande individen. I 31 länder valde försökspersonerna alternativet att det inte kom att reagera alls (Sverige tillhörde denna grupp av länder), men att de senare skulle skvallra om personen.  Det visade sig att desto mer ”modernt” land (som mått på modernt land användes graden av ekonomiskt välstånd, jämställdhet mellan könen och synen på abort, självmord och homosexualitet), ju mer undvek man direkt konfrontation och skvallrade i stället om personen.

Forskaren Kimmo Eriksson säger att det inte går att utröna a studien varför mer moderna länder hellre skvallrade än konfronterade. Han tror dock att det beror på att man i mer moderna länder gärna undviker kännbara straff och att skvaller ses som vardaglig överföring av information. Skvaller ses även som ett sätt att sprida normerna.

I alla länder ansågs girighet vara en grov normöverträdelse och för grovt normbrytande valde människor i alla länderna att verbal konfrontation var lämpligt. Studien i sig undersökte inte om det fanns skillnader mellan mäns och kvinnors reaktioner, men när Kimmo Eriksson analyserar alla svar såg han en skillnad i att kvinnor i än högre utsträckning än män tyckte illa om fysisk konfrontation. I de länder där fysisk konfrontation var mer acceptabelt var även uteslutande ur gruppen ett alternativ. Kimmo Eriksson fann ingen skillnad i hur normbrytare ska ”straffas” mellan olika åldersgrupper. 

Källor: https://www.svd.se/svenskarnas-straff-for-normbrytare-skvaller

 Originalstudien:

https://www.nature.com/articles/s41467-021-21602-9

Är du lärare i psykologi:

I psykologi ska eleverna utveckla: ” Kunskaper om mänskliga beteenden, värderingar och föreställningar i olika sociala sammanhang.”  Och i psykologi 2a står det i centralt innehåll att undervisningen ska behandla ”… kulturs påverkan på mänskliga beteenden, känslor och tankar. ”

POW (14:1) Lektionsanteckningar med dator kanske inte är så fel i alla fall (British Psychology Society, 23 mars, 2021)

POW (12:1) Skriver du på papper eller på dator? (medicalxpress.com 19 mars 2021)