Restriktionerna gör kanske att du är uttråkad. Var observant, för mängder av studier visar att de som är mest uttråkade också är villiga att ta större risker och hamnar lättare i olika former av missbruk samt blir lättare deprimerade (se tidigare artikel i SvD:
https://www.svd.se/darfor-kan-det-vara-farligt-att-ha-trakigt)
Vi människor verkar också avsky att ha tråkigt. Många studier har visat detta bl.a. en studie där försökspersonerna hellre gav sig själva elchocker än tittade på en tråkig film (två män som hängde tvätt). Hur uttråkade vi blir beror på bl.a. vår personlighet. Men även vad vi har för tankar kring vad vi faktiskt kan göra (men kanske inte bör eller får).
James Danckert som är professor i kognitiv neurovetenskap vid ett universitet i Kanada definierar leda (boredom) som en känsla, vilken innebär att vi vill göra något, men inte det vi gör för stunden. James Danckert gjorde ett experiment med 228 försökspersoner. 121 personer fick vara i ett rum med massvis med saker (papper, pennor, laptop och pussel) men de fick instruktionerna att de inte fick använda sakerna. De andra (107 stycken) fick vara i ett tomt rum. De fick sedan skatta sin nivå på hur tråkigt de hade haft. De som var i rummet med saker som de inte fick använda skattade en högre nivå. Tankarna kring vad man kan göra, men för stunden inte fick ledde till högre känsla av att vara uttråkad.
Danckert filmade försökspersonerna och många bröt mot reglerna i de båda rummen. De reste sig upp och gick omkring i rummet, trots att de hade fått instruktionerna att sitta still.
Det är just detta som händer under pandemin. Restauranger, gym och butiker är öppna i Sverige, men vi ska/bör inte gå dit. Många är uttråkade och villiga att bryta mot reglerna.
I en annan studie (gjord av Danckert, från 2000) med 924 försökspersoner fick personerna svara på ett antal frågor. Det visade sig att de som hade lättast för att bli uttråkande bröt i högre utsträckning mot Corona-restriktionerna.
Det verkar inte ha någon betydelse hur många saker du har att göra utan mer hur viktiga de olika aktiviteterna är. Om aktiviteterna är en stor del av din identitet är du mer villig att bryta mot reglerna som säger att du inte får göra just dessa.
Så se till att inte ha allt för tråkigt (men bryter inte mot rekommendationerna) när du distanserar dig och följer restriktionerna.
Källor:
https://www.svd.se/lattuttrakade-bryter-mest-mot-coronaregler
Abstrakt:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32401144/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S019188692030578X