Många som drabbas av Covid-19 tappar sitt luktsinne. Steven Nordin professor i psykologi vid Umeå universitet har studerat vad som händer när vi tappar vårt luktsinne.
Luktsinnet hjälper oss att kunna lukta oss till ämnen som är bra för oss t.ex. näringsrik mat och att urskilja ämnen som kan vara farliga för oss t.ex. gammal mat. Luktsinnet hjälper oss också med att avgöra vad, hur mycket och när vi ska äta.
Vårt luktsinne kan drabbas på fyra olika sätt. Vi kan:
Tappa luktsinnet helt
Få en nedsatt funktion
Uppleva luktförvrängning (t.ex. att en apelsin luktar dy)
Uppleva fantomlukt (t.ex. uppleva att det luktar något fast att det inte finns någon lukt)
Samtliga fyra sätt kan vara en följd av ett influensavirus t.ex. då Covid 19.
Nordin gjorde tillsammans med Ilona Croy och Thomas Hummel en metaanalys 2014 och gick igenom en stor mängd forskning kring luktsinnet för att få en överblick över vad som kan bli konsekvenserna när vi tappar luktsinnet eller får en nedsatt förmåga. Forskningen visar på följande konsekvenser:
Tappad aptit och därför viktnedgång
Svårigheter med att laga mat
Oro för att inte känna om mat luktar illa och därmed är dålig.
Oro för att inte känna att man själv luktar illa
Oro för att inte lukta fara (t.ex brandrök)
Försämrade sociala och sexuella relationer
Sammantaget kan konsekvenserna leda till nedstämdhet, allmän försämrad livskvalité och nedsatt arbetsförmåga i vissa yrken.
Idag bedrivs forskning vid Stockholms universitet kring om man kan träna upp sitt luktsinne och vid Umeå universitet forskar man kring Covid-19 och luktsinnet.
Källa:
https://academic.oup.com/chemse/article/39/3/185/502849
Är du lärare i psykologi?
I psykologi 1 ingår kognitiv psykologi som ett perspektiv. Minnet, tankar och beslut kanske står i fokus för din undervisning. Men en annan kognitiv process är våra sinnen och vår perceptionsförmåga. idag när det tlas mycket om Corona och luktsinnet kanske det kan vara intressant att ta upp hur ett förlorat luktsinne kan påverka våra tankar, känslor och beteenden