Det finns en terapiform där man ska kasta kallt vatten i sitt ansikte eller trycka en isbit mot sin handled när man känner stark ångest. Terapin heter Dialektisk beteendeterapi (DBT) och är en form av kognitiv beteendeterapi (KBT).
Terapin utvecklade på 1990-talet av Marscha Linehan (en amerikansk psykolog). Hon är unik eftersom hon är en av få kvinnor som utvecklat en terapi. DBT kom till Sverige 1998 på grund av en studie vid Karolinska institutet.
DBT grundar sig på inlärningsteori (patienterna får lära sig nya beteenden) och kognitiv teori (lära sig att tankar, känslor och beteenden hänger ihop). DBT innehåller också mindfulness träning (patienterna ska träna sig i att stå ut här och nu). Behandlingen pågår vanligtvis ett år, men kan förlängas. DBT ges en gång i veckan som individuell terapi och en gång i veckan som gruppterapi i 2,5 timme. Patienterna tränar medveten närvaro, sociala färdigheter, känsloreglering, och att stå ut i kris. Individuellt tar man tag i självskadebeteendena och gör en beteendeanalys för att kartlägga vad som föregått och utlöst självskadebeteende, samt vad som förstärker handlingen. Andra strategier för känsloregleringen utvecklas och tränas.
Man behöver inte vara legitimerad psykolog eller psykoterapeut för att gå kurser i DBT. Men det pågår ett arbete att säkerställa utbildningen och vilka krav som ska uppfyllas för att få gå utbildning i DBT och för att kalla sig DBT terapeut.
DBT användes ursprungligen på självmordsbenägna personer och personer med självskadebeteende. Idag har DBT utvecklats och används även vid missbruk, ätstörningar, depression och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).
DBT används på personer med emotionell instabil personlighetsstörning t.ex. borderline (som numera också heter emotionellt instabil personlighetsstörning). Denna personlighetsstörning användes först på personer som ansågs vara ett gränsfall mellan psykos (allvarligare psykisk sjukdom) och neuros (lindrigare sjukdom). Idag diagnostiseras personer när de har svårt med socialanpassning, får överdrivna känsloutbrott, är ombytliga, misstänksamma, lider av tomhetskänslor, ångest och nedstämdhet.
Två svenska psykologer som använder DBT är Anna Eriksson (vuxenpsykiatrin i Liljeholmen) och Dan Wetterborg (vuxenpsykiatrin Liljeholmen och som forskar vid Karolinska institutet om män och borderline). De berättar att när patienter känner en stark ångest vill de ibland skada sig själv för att reglera den inre smärtan. Att då använda kyla (stoppa huvudet i kallt vatten eller trycka en isbit mot handleden) kan få likvärdig effekt som att skada sig själv. Det löser inte problemen men fungerar mot ångesten i stunden.
Patienterna får alltså lära sig att kanalisera sin inre smärta på detta sätt. Men i akuta krissituationer kanske de inte kommer ihåg hur de ska göra och då kan de ringa sin DBT-terapeut för att få stöd. Patienterna får hjälp med att inte tänka i svart eller vitt, allt eller inget. Livet består av många olika nyanser och motsatta tankar, känslor och beteenden kan få finnas samtidigt. Patienterna ser ofta väldigt mörkt på sina egna känslor och de behöver lära sig att inte fördöma sig själv och sina känslor.
En rad studier har visat att DBT är effektiv vid självskadebeteende och emotionell instabilitet. Terapin används i många olika länder och för fler och fler patientgruppen. En meta-analys som publicerades 2012 visade att DBT hade goda effekter i jämförelse med en rad andra terapier. Men i jämförelse med långa behandlingar fanns ingen signifikant skillnad.
Men statens beredning för medicinsk och social utvärdering har funnit kunskapsluckor i DBT vad det gäller att använda på ungdomar med antisocial problematik när de får institutionsvård, att använda på patienter med personlighetsstörning och missbruksproblematik och vid användning vid ADHD diagnos.
Slutsatsen från meta-analysen 2012 är att det behövs göras fler studier för att få bättre kunskap om DBT och dess effektivitet. I dag pågår en studie vid Karolinska institutet på män, borderline och DBT.
Källor:
https://www.svd.se/istrick-hjalper-man-med-borderline-vid-akut-kris
https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=dialektisk%20beteendeterapi
Är du lärare i psykologi:
I psykologi 2a ingår momentet: ”Klinisk psykologi”. Där ska eleverna redogöra för olika behandlingsalternativ och grundtankarna bakom. Källorna ovan kan användas för att göra detta.