2015 fick Folkhälsomyndigheten i uppgift att samordna arbetet med att minska antalet självmord på nationell nivå. Anledningen till detta uppdrag är att självmordsproblematiken inte enbart är en hälso-och sjukvårdsfråga utan ett folkhälsoproblem. Den 10 september var det internationella suicidepreventiva dagen. Detta år var det fokus på människor som drabbats av kris (bestämt långt i förväg men, blev ju lägligt med tanke på pandemin). På grund av pandemin hölls det årliga seminariet digitalt.
Lite statistik från 2019:
1269 dog av självmord (ytterligare 300 dödsfall kan ha varit självmord)
2/3 var män.
5 personer var under 15 år.
6600 personer vårdades på sjukhus p.g.a. självmordsförsök eller självskadebeteenden.
Ytterligare statistik:
Självmordstalen har minskat sedan 1970-talet.
Dock har minskningen stannat av.
Fler upplever psykisk ohälsa än på 1970-talet.
Självmord verkar öka bland unga
Folkhälsomyndighetens uppgift är att öka och sprida kunskap: (se följande sida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/)
Uppgiften är också att förebygga självmord (se följande sida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/suicidprevention/)
Det har också tagits fram en utbildning för ungdomsledare (se följande sida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/ledaresomlyssnar)
Den 22 september kom Folkhälsomyndigheten med information kring en metaanalys som de gjort. Folkhälsomyndigheten har studerat effekterna av medias rapportering av självmord genom att de gjort en metaanalys av studier (gjorda i Asien och Nordamerika). Samtliga studier som ingick i deras metaanalys hade tittat på sambandet mellan massmedias rapportering av självmord och antalet självmord i ett land. Studierna var gjorda mellan 1947 och 2016. Metaanalysen visar att om media skriver om en känd persons självmord så ökar självmorden bland befolkningen. Om media dessutom skrev hur personen begick självmord så ökade den metoden bland de som begick självmord. Det fanns ingen liknande uppgång om media rapporterade om ”vanliga” människors självmord och metod.
Studien som Folkhälsomyndigheten gjorde stödjer de riktlinjer som Världshälso-organisationen kom med redan 2008. Journalister ska:
Rapportera återhållsamt och ansvarsfullt (särskilt när det är kända personer).
Inte publicera detaljer om metoden.
Inte beskriva självmord som en metod att lösa problem.
När de rapporterar om självmord även beskriva hur man kan få hjälp om man mår dåligt.
Källor: