En undersökning gjord vid Lunds och Göteborgs universitet i samarbete med enkätföretaget Netigate visar att extroverta klarat distansarbete bättre än introverta. Undersökningens resultat stöds av att andra studier visar att introverta i större utsträckning lidit av ångest och depression.
Petri Kajonius vid Lunds universitet menar att anledningen till skillnaden mellan extroverta och introverta är att extroverta har med sig mer positiv energi in i den nya situationen (både pandemin i sig, isolering och distansarbete) och kan därför lättare anpassa sig. De extroverta kan även hålla igång relationer lättare än vad introverta kan och därför drabbas de introverta mer av ångest och depression.
I undersökningarna använder man sig av femfaktorteorin för att mäta och förklara personlighetsdrag. De fem faktorerna som används för att mäta en personlighet är öppenhet, samvetsgrannhet, extraversion, välvillighet och neuroticism. Det finns starka grunder för att en stor del av dessa drag är medfödda. Så hur mycket vi än försöker anpassa oss så är dragen relativt stabila. De allra flesta människor är både extroverta och introverta (vi har båda dragen men i olika nivåer).
Petri Kajonius uppmaning till arbetsgivare är att introverta behöver mer uppmärksamhet, mer tid för anpassning och hjälp för att kunna koncentrera sig när vi återgår till våra arbetsplatser.
Johan Waara som är organisationspsykolog vid Uppsala universitet menar att i början vid distansarbete ville de extroverta tillbaka till arbetsplatsen, men nu har de hittat nya former av social interaktion och vill fortsätta arbeta hemifrån. De flesta arbetsgivare vill nog att alla går tillbaka till 100% närvaro på arbetsplatsen, men många extroverta skull föredra hälften av tiden hemma och hälften på arbetsplatsen.
Johan Waara menar att det är bra med en inslussnings period och de arbetsplatser som låter de anställda komma tillbaka till arbetet två dagar i veckan i starten ser han som goda exempel. Han hoppas vidare att vi får en arbetsmarknad som lärt av pandemin och att vi får en mer flexibilitet än tidigare. Att låta anställda i större utsträckning äga sin arbetstid minskar på stressfaktorerna och gynnar både anställda och arbetsgivare.
Johan Waara anser att det är förlegat att tro att närvaro är viktigare än prestation.
Källor: https://www.svd.se/de-extroverta-har-haft-lattare-under-pandemin/om/psykologi
https://www.netigate.net/wp-content/uploads/2020/08/Hemarbete-v6-komprimerad.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.561609/full