Fler kvinnor än män studerar psykologi. Fler kvinnor än män är psykologer. Men trots detta är det färre kvinnor som arbetar på universitetens psykologiinstitutioner, färre som publicerar psykologiska rapporter medan fler män citeras i olika vetenskapliga artiklar. Kan detta påverka bilden av ämnet?
Ett forskarteam i England (leddes av Guy A Boysen) undersökte könsstereotyper inom psykologiämnet och vilken bild ämnet får. Studien genomfördes med hjälp av fyra delstudier.
I studie 1 fick försökspersoner fylla i en online-enkät och besvara hur många kvinnor de trodde läste psykologi vid universiteten och hur många kvinnor de trodde var psykologer. Resultatet visade att de trodde att 62% som läste ämnet var kvinnor och 59% av psykologerna var kvinnor.
I studie 2 undersökte man om olika yrken var maskulina eller feminina. En online-enkät gjordes och studenter vid universitet även besvara enkäten. Att ha en psykologi utbildning ansågs vara mer feminint. Maskulint var ingenjör, matematik och företagande. Feminint var förutom psykologi även omhändertagande yrken och utbildningsyrken.
I studie 3 fick försökspersoner på en skala beskriva om ingenjörer, omhändertagande yrken och psykologi utbildade utifrån olika egenskaper. Resultatet visade att ingenjörer beskrevs med mer maskulina egenskaper och psykologi utbildade beskrevs med mer kvinnliga egenskaper.
I studie 4 fick försökspersoner gradera om kvinnor och män med en psykologiexamen kom att bli nöjda med sitt yrkesval. Hälften av försökspersonerna fick informationen att 75% som tog en examen i ämnet var kvinnor och andra hälften fick veta att det var 50/50 kvinnor och män (metod - experiment, oberoende variabel olika information). De som fick veta att det bar flest kvinnor med examen ansåg att männen var mindre nöjda med sitt yrkesval än de försökspersonerna som fick veta att det var 50/50.
Originalstudie: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.2021.1921682?src=&journalCode=vsoc20
Är du lärare i psykologi?
Studien är intressant att ta upp om du undervisar om stereotyper, könsroller och arbetspsykologi.