Forskning i psykologi kring anknytning ger insikt i länders tillit för sitt välfärdssystem. I en avhandling från Stockholms universitet (gjord av Joel Gruneau Brulin – klinisk psykolog och forskare) gjordes tre delstudier.
Studie 2 diskuterade om relationer utifrån anknytningsteorin kan tillämpas på icke-mänskliga objekt eller fenomen.
John Bowlbys objektrelationsteori och Mary Ainsworth studie om anknytning lade grunden för anknytningsteorin. Teorin säger att en persons anknytningsmönster formas från födseln utifrån hur människor i dess närmsta närhet möter deras behov. Enligt teorin finns det fyra anknytningsmönster:
Trygg
Otrygg – undvikande
Otrygg – ambivalent
Otrygg – desorganiserad
Dessa fyra mönster som grundläggs i barndomen påverkar människors tillit som vuxna.
I studie 1 och 3 var syftet att se om människors tillit för sitt lands välfärdssystem hade ett samband (studie 3: metod - korrelationsstudie) med förvärvat anknytningsmönster. Studien ville även undersöka om välfärdssystemet kan ge samma trygghet som en religion kan. Därför jämfördes två lika länder, nämligen Sverige och USA (studie 1: metod – kvasi-experiment) Sverige är ett land med en stark välfärd men mindre religiositet medan USA har hög grad av religiositet och mindre utbyggd välfärd.
Resultatet visade att människors anknytningsmönster kan leda till i vilken grad vi litar på andra individer. Studien visade även att anknytningsmönster påverkade om vi litar på landets välfärdsinstitutioner. Anknytningen från barndomen kan alltså påverka människors beteende mot samhället i stort.
Människor med en trygg anknytning litade på sitt välfärdssystem. Konsekvenserna blir då t.ex., att man har större benägenhet att betala skatt. Människor med en otrygg anknytning har mindre tillit till välfärdssystemet. Personer med den otrygga - undvikande anknytnings-mönstret visade lägre tillit till välfärdssystemet. I både Sverige och USA framkom det att detta mönster (känner obehag inför närhet i mänskliga relationer), är relaterad till både lägre grad av tillit till människor och till välfärdsstaten. Dessa människor känner alltså inte bara en ovilja att lita på andra människor, utan även har svårigheter att lita på institutioner i samhället.
Studien visade även att välfärdssystemet inte tar över de psykologiska trygghetsfunktioner som religionen ger för personer som söker en personlig trygghet hos en gud. Välfärdssystemet kändes inte som en människoliknande relation utan gav materiell trygghet. Religionen gav trygghet i form av en personlig relation och gav ett sammanhang.
Källor: https://www.forskning.se/2021/07/08/anknytning-tillit-valfardssystemet/ och