När något traumatiskt händer reagerar vi alla olika. Det traumatiska kommer att påminna oss om tidigare jobbiga upplevelser. Det finns inte ett sätt att reagera på. Men det finns ett antal saker vi kan göra för att i stunden och i framtiden må bättre, hjälpa oss själva och andra.
Inom psykologin talar vi om resiliens, som handlar om vår återhämtningsförmåga, vår förmåga att klara påfrestningar och förmåga att övervinna svårigheter. Denna förmåga är inte ett medfött personlighetsdrag utan en inlärd kapacitet som vi bygger över tid. American Psychological Association (APA) säger att resiliens innebär en motståndskraft i beteenden, tankar och handlingar som vem som helst kan lära sig och utveckla. Hur vi bygger denna kraft ger APA förslag på (vilket har studerats i en rad olika studier).
1) Det gäller att förstå egna och andras känsloreaktioner.
Dessa känslor kan vara:
Rädsla – Kommer jag att drabbas? Kommer min familj att drabbas?
Ilska – Varför är vi inte mer förbereda? Vad gör egentligen myndigheterna?
Förvirring och frustration– Vad ska jag göra nu? Hur ska jag klara skolan? Hur ska jag kunna undervisa på distans?
Skuld och skam – Jag borde kunna mer om Google hangouts. Får jag lov att gå på restaurang? Nu måste jag verkligen ringa min mormor.
Skam och förnedring – Andra klarar distansundervisning bättre än vad jag gör. Kommer jag att bli arbetslös?
Sorg – Jag saknar mina arbetskamrater /skolkamrater/vänner, jag saknar mina aktiviteter.
Dessa känslor är normala. Det är viktigt att vara förstående, visa medkänsla och ha tålamod mig sig själv och andra. Vi måste ge oss själva och andra stöd. Att klaga är ett sätt att ”pysa” dessa känslor, men det är viktigt att fundera på hur man ”pyser” och om man verkligen behöver klaga, och vad man hoppas ska komma ur klagan. Det kan vara viktigt att berätta vad man hoppas att ens klagan ska leda till. Det är ok att ”pysa”, men för att bygga resiliens är det viktigt att fundera på om ens klagan är motiverad och kan leda till något.
2) Håll gränser och rutiner
För många som nu tvingas arbeta hemifrån är det viktigt att sätta tidsgränser. Berätta för de du arbetar för och med när du har arbetstid och när du är tillgänglig. Berätta när man kan förvänta sig svar på t.ex. mail. Tid för återhämtning för viktigt för att bygga resiliens.
Bibehåll så många rutiner som möjligt. Gå upp som du brukar, förbered dig som om du skulle gå till arbetet eller till skolan. Planera din dag. Dina och familjens aktiviteter begränsas eller sätt på paus. Planera därför in inomhusträning eller utomhusaktiviteter (motion är oerhört viktigt vid denna typ av trauma).
Begränsa tiden på alla former av medier. Var aktiv i beslutet att se på TV, gå in på Facebook eller youtube. Vad är syftet med att du tittar på just detta TV-program eller går in på instagram. Bestäm vad du ska se, vad du ska göra och hur länge.
Det kan också krävas att du och din familj skapar nya rutiner. Nya rutiner kan vara att spela spel, lägga pussel, lära något nytt eller starta något projekt. Det kan hjälpa dig hantera svårigheterna och då bygga resliliens.
3) Öka din självmedvetenhet
Det finns studier som visar att ju mer medvetna vi är om våra egna känslor, försvarsmekanismer och handlingar desto mer kan vi hjälpa och förstå andra. Psykologer föreslår att vi ska skriva en daglig dagbok (det kan vara text, foto, skisser, mind-maps). Själv-reflektion är ett sätt att bygga vår resiliens. Reflektera kring:
Vad gick bra idag?
Vad lärde jag mig idag?
Vad har jag känt, vad har jag upplevt?
Vad fungerade inte idag och vad kan jag lära av det?
Det kan vara utvecklande att dela själv-reflektionen med någon annan. Dela och diskutera med någon du har förtroende för.
4) Hitta sociala forum
Isolering är en av utmaningarna vid kriser som Corona. Ring till varandra, chatta, starta videosamtal, ta del av kulturlivets onlinetjänster osv. Det gäller att vara kreativ för att hitta sätt att mötas och vara social på. I sociala medier finns det människor som nu delar massvis med kreativa sätt att vara sociala på. Det finns kanske något du kan ta efter. Med hjälp av sociala möten trots isolering kan du bygga motståndskraft d.v.s. resiliens.
5) Planera för framtiden
Att tänka på något positivt är viktigt vid kriser. Att planera något i framtiden kan vara ett sätt. Börja planera ett event på arbetsplatsen, planera en resa med familjen som ska ske någon gång i framtiden, planera en fest med bästa vännerna när ni kan ses igen, planera ett besök på favoritrestaurangen, planera ett projekt i trädgården, huset eller i lägenheten. Planeringen kan skapa glädje och något positivt att se fram emot. Detta skapar resiliens.
6) Fundera på hur nya lärdomar kan tas med in i framtiden
Att arbeta på distans kan kanske bli en del av ditt arbete framöver. Fundera på vad som är bra och kan bidra till att förbättra verksamheten när krisen är över. På så sätt ser du mening och möjlighet i det nya och tillfälliga, som kanske tar mycket tid att sätta sig in i. Att se mening och möjligheter leder till resiliens.
Att bygga resiliens hos dig själv och andra kan vara ett sätt för dig och andra att må bra i Corona-tider. Det kan dessutom stärka dig och de du har runt omkring dig att klara påfrestningar och svårigheter i framtiden. Egenskapen resiliens kan vara viktig även i framtiden.
Inspiration: bl a American Psychological Association’s building your resilience