POW (10) ”Yogans hälsoeffekter – något för skolan” (inspiration artikel idrottsforskning.se 1/3 2020)

Vi vet alla att psykisk ohälsa ökar i vårt samhälle. Den psykiska ohälsan ökar även bland barn och unga vuxna. Det blir mer och mer viktigt för alla att försöka hjälpa barn och ungdomar att må bra. National Center for Complementary and Integratve Health (en myndighet i USA som bedriver vetenskaplig forskning kring kompletterande och alternativ medicin) har sammanställt forskning kring yoga och yogans effekt på hälsa.

Vad vet vi då om yoga och dess psykologiska effekter på barn och ungdomar? Först och främst är det bra att veta att vår kunskap kring yoga och hälsa är ganska begränsad, trots att yoga blir mer och mer aktuellt att utöva. Det är ett nytt forskningsfält och eftersom det finns många olika yogaformer finns det få studier på var och en av dessa. De studier som är gjorda har haft relativt få försökspersoner och ibland har metoden och proceduren inte haft så hög kvalitet. Men resultatet pekar ändå i en viss riktning och studierna blir fler och fler och bättre och bättre.

Studier kring yoga och hälsa på barn och ungdomar har visat att yoga kan ha en god effekt på hälsan vad det gäller känsloaspekter, det mentala, det fysiska och på deras beteendet. Yoga har visat sig hjälpa barn och ungdomar att behärska sig, fokusera och hantera problem.

I en studie (2019) fick 5-åriga barn på en förskola göra yoga två gånger i veckan. De visade sedan mindre hyperaktivitet, mer fokus och de kunde genomföra visa uppgifter snabbare än en kontrollgrupp som inte gjorde yoga.

2016 gjordes en metaanalys och i den fann man ett samband mellan yoga och hälsa hos ungdomar. I en annan metaanalys innehållande 16 olika studier (2015) visade det sig att yoga för barn och ungdomar minskade deras ångest. Men en del av de 16 studierna hade få försökspersoner och hade inte så bra procedur.

Vill du veta mer:

Här kan du ta del av en stor internationell undersökning kring att ohälsan ökar bland barn och unga vuxna:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/skolbarns-halsovanor/

Här kan du läsa om folkhälsomyndighetens forsning om tänkbara orsaker:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/barn-och-unga--psykisk-halsa/darfor-okar-psykisk-ohalsa-bland-unga/

 Ett antal filmer kring psykisk ohälsa bland unga:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/halsa-i-olika-grupper/barn-och-unga/seminarier-om-ungas-psykiska-halsa/

 Artikel från NCCIH (1/1 2020)

https://nccih.nih.gov/health/providers/digest/yoga-for-health-science#hed1

 Artikel från idrottsforskning.se

https://www.idrottsforskning.se/yogans-halsoeffekter-vad-sager-forskningen/

 En motion om yoga och mindfulness i skolan:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/mindfulness-i-skolan-som-forebyggande-verktyg-mot_H002Ub492

 Är du lärare

I psykologins syfte står det att eleverna ska utveckla:

”Kunskaper om arvets och miljöns betydelse för individens psykologiska utveckling, livsvillkor och hälsa.” Det centrala innehållet talar om psykisk ohälsa och hälsa.

Att undervisa om yogas vetenskapliga effekter på hälsan är kanske en infallsvinkel.

Ett sätt att starta undervisningen är att visa följande youtube från NCCIH (20 minuter lång på engelska): https://youtu.be/z16-HV5bnw8

I boken ”Tankar, känslor och beteenden, psykologi 1” finns ett tema ”Vad får dig att må bra”?.

Det finns studenter på högskolor och universitet som undersökt yoga, hälsa och skola. Dessa universitetsstudenters rapporter/uppsatser kan eleverna på gymnasiet arbeta med. Eleverna kan arbeta med att:

  • Sammanfatta studien (syfte, metod, försökspersoner, resultat)

  • Lista hälsoeffekter som en följd av yoga och mindfulness

  • Ta del av hur en vetenskaplig undersökning går till

  • Lära inför sitt gymnasiearbete vad det gäller hur man skriver ett vetenskapligt arbete

  • Läsa diskussionsavsnittet (ta del av kritisk tänkande) och göra två punktlistor med styrkor och svagheter som författarna till studien tar upp.

 Intervjustudie:

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1320384/FULLTEXT01.pdf

 Litteraturstudie

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:781607/FULLTEXT01.pdf

 

 

POW (11) ”Varför inte passa på att lyssna på poddar och lära mer om psykologi?”

POW (9)”Kan vetenskapen bota ett krossat hjärta” ( the Guardian, 22/2 2020)