Att gå i pension är en stor händelse för många människor. Att höja pensionsåldern kan innebära utmaningar för många äldre och därför något vi måste få mer kunskap om. Vid Göteborgs universitet startades 2015 ett projekt HEARTS (Health, Aging and Retirement Transitions in Sweden).
I projektet ingår 5913 personer som är födda mellan 1949 och 1955. Försökspersonerna är representativa för gruppen. Men det är lite fler kvinnor med i studien än män och de har lite högre utbildningsnivå i jämförelse med hela populationen. Studien är enkätbaserad och ställer frågor om arbete, socialt nätverk, personlighet, hälsa, välbefinnande och livsstil före, under och efter pensionering. Studien har en longitudinell design, d.v.s. deltagarna svarar på enkäterna i årliga uppföljningar och följs därmed över tid.
Hittills har projektet lett till två doktorsavhandlingar, flera rapporter och ett antal vetenskapliga artiklar.
Resultatet visar att de flesta är bra på att anpassa sig till pensioneringen. Det har visat sig att välbefinnandet ökar och depressiva symtom minskar i samband med pensioneringen. Det verkar inte som om kognitiva förmågor försämras. Majoriteten uppskattar och trivs med att vara pensionärer. De säger att de kan fokusera på sig själva och sina intressen. 20% uppger negativa upplevelser (saknar sin yrkesidentitet och daglig samvaro på arbetsplatsen) och 10% att uppger att de känner sig pressade p.g.a. sämre ekonomi (fler kvinnor än män uppger detta).
Faktorer som leder till pensioneringen är längtan att själv bestämma över sitt liv och att de känner att arbetet är psykiskt och fysiskt ansträngande.
Studien visar att många fortsätter att arbeta efter 65 års ålder och att många kombinerar arbete och pensionering (framför allt de med högre utbildning). Anledningar till att fortsätta efter 65 är att man uppskattar sitt arbete, uppskattar den sociala kontakten och att man ser arbetet som meningsfullt. En stor andel anger även ekonomin som en faktor (mer kvinnor än män).
Projektet pågår och kommer att fokusera på att analysera de långsiktiga effekterna av att pensionera sig och vad konsekvenserna av att arbeta efter 65 års ålder.
Källa: https://www.gu.se/forskning/hearts