HOW (20) ”Få saker gjorda och må bättre” (inspiration artikel i SDS 18 mars 2020)

Har du arbetat hemma i flera veckor och tycker du har mer tid, men får inget gjort? Är du lärare och skjuter upp att rätta prov? Är du student och skjuter upp saker till kvällen/natten innan deadline? Att skjuta upp saker, att göra de roliga sakerna först och inte komma till de tråkiga (och kanske det väsentliga) kan få dig att må dåligt och bli stressad.

Som tur är vet forskarna hur du ska bli mer effektiv och därmed må bättre. Följ följande små knep:

1)    Planera din tid

Studier (https://journals.aom.org/doi/abs/10.5465/amp.2016.0166) visar att det är bra att planera sin tid. Studenter som planerar sin tid lyckas bättre med sina studier (https://www.researchgate.net/publication/313768789_The_Impact_of_Time_Management_on_the_Students'_Academic_Achievements)

 Strategier:

  • Gör ”att-göra-listor” och prioritera i vilken ordning varje sak ska göras

  • Schemalägg tiden (timme för timme, minut för minut)

    Schemalägg pauser (paus var 25 minuter leder till bättre prestation) https://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110208131529.htm

  • Schemalägg tid för fysisk aktivitet

  • Schemalägg tid för ”det roliga” t.ex. sociala medier.

2)    Gör det väsentliga först

Studier visar att de allra flesta människorna är som mest produktiva och analytiska på morgonen och förmiddagen (yngre människor är produktiva något senare). https://www.psychologytoday.com/us/blog/why-bad-looks-good/201808/here-is-the-time-day-when-you-are-most-productive

De allra flesta av oss är också på bäst humör tidigt på dagen. https://www.aaas.org/news/science-tweets-reveal-role-circadian-rhythms-mood. Daniel Pink har skrivit en bok ”När”, där han berättar om en studie som visar att de elever som skrev matematikprov på förmiddagen presterade bättre än de elever som skrev samma prov på eftermiddagen. Likaså visar studier att narkosläkare gör fler misstag på eftermiddagen i jämförelse med sitt arbete på förmiddagarna.

Strategier:

  • Gör de viktigaste och svåraste sakerna först på dagen.

  • Spara uppgifter som inte kräver din fulla kognitiva kapacitet till senare på dagen.

3)    Fly inte det tråkiga.

Vi tenderar att skjuta upp tråkiga uppgifter och göra det roliga först, för att det roliga ger hjärnan mer belöning. Detta leder till att du spelar spel, går ut på sociala medier eller öppnar kylskåpet och småäter https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.00369/full. Det finns såklart då ett samband mellan att ha tråkigt och psykisk ohälsa. (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/spc3.12011) och https://www.apa.org/monitor/2013/07-08/dull-moment).

Sambandet mellan att ha tråkigt och psykisk ohälsa är ett växande problem hos ungdomar.

Det har också visat sig att ungdomar (i varje fall de 100 000 som undersöktes i USA (trots gigantiskt och dygnet runt utbud av spel, filmer, sociala medier) har mer tråkigt idag än 2008. Att ungdomar har tråkigt kan leda till olika hälsorisker.  https://www.apa.org/monitor/2013/07-08/dull-moment.

Ungdomar som inte kan ha tråkigt använder mer alkohol och droger https://www.apa.org/monitor/2013/07-08/dull-moment.

Att fly det tråkiga och göra det roliga blir en ond spiral för hjärnan. Hjärnan får en kick när du tittar på film, spelar spel eller skickar lite ”likes” i sociala medier istället för att ta tag i läxan, den vetenskapliga rapporten, rätta elevernas prov eller städningen. Nästa gång det är dags för det tråkiga kommer hjärnan att välja den strategin som gav snabbast och bäst belöning.

Strategier:

  • Stanna kvar i det tråkiga och jobbiga.

  • Vinn över känslan att fly

  • Stanna kvar och fördjupa dig i det tråkiga…. Kanske det tråkiga kan bli intressant och spännande och då blir du mer effektiv.

4)    Stå emot frestelser

Många tror att effektivitet beror på självkontroll, men studier visar att människor som är effektiva i själva verket verkar kunna stå emot frestelser. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22149456

 Strategier:

  • Lär dig strategier för att inte utsätta dig för frestelser som hindrar dig att vara effektiv.

  • Om mobilen är ett problem, lägg den i ett annat rum.

  • Om du kollar mailen hela tiden, använd funktionen som stoppar inboxen medan du arbetar effektiv med din planerade (tråkiga?) uppgift.

5)    Mail – strategier:

Studier visar att skriva mail, läsa mail och svara på mail har blivit ett sätt att lämna en viktig men kanske tråkig uppgift. Mailen kan fungera som en belöning för hjärnan. https://time.com/4507842/unsubscribe-email-addiction/

 Strategier:

  • Schemalägg mailtid (då du svarar på längre mail)

  • Hantera bara mail en gång (snabba mail svarar du alltså på direkt)

  • Skicka mindre mail till människor – då får du också färre att besvara

  • Pausa din inbox när du har schemalagd tid för annat

 Så använd dig av ovan strategier och bli mer effektiv. Hjälp dig själv och andra (kanske dina elever) att använda tiden bättre trots alla frestelser och hjärnans fokus att få snabb belöning.

Inspiration och källor

https://www.svd.se/jobba-effektivare--utan-en-chef-hangande-over-axeln

https://www.svd.se/darfor-kan-det-vara-farligt-att-ha-trakigt/av/maria-jelmini

och artiklarna ovan

 Vill du lära mer:

Läs artiklarna och studierna ovan.

HOW (21) Stark hälsotrend bland unga (inspiration: idrottsforskning.se 13 maj 2020)

HOW (19) Har du motivation att träna hemma och med digitala träningsverktyg? (artikel 2/4 2020, idrottsforskning.se)