HOW (18) Är du mellan 50–65 år? Då är det dags att börja styrketräna och äta fisk!

Visste du att det pågår ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt vid Örebros universitet som undersöker hur vi ska kunna leva länge och få ett hälsosamt liv?

Peter Edholm är en av forskarna och har gjort fyra delstudier på äldre kvinnor (publicerad mars 2020). Bara detta är spännande eftersom det inte så ofta görs forskning på bara kvinnor eller på äldre människor.

Vad vi vet är att med åldern minskar vår muskelmassa och vår rörlighet blir sämre. Kvinnor är särskilt utsatta eftersom de har mindre muskelmassa från början.

Forskarna i Örebro har i sin studie låtit äldre kvinnor styrketräna och äta en hälsosam kost (rik på fisk och omega-3). De kom fram till att:

  • Oavsett hur mycket de tränat vid yngre år kunde de förbättra sin hälsa vid äldre år. Det stämmer alltså att säga: ”Det är aldrig för sent att börja”.

  • Men de som tränat i unga år hade bättre styrka och kroppskontroll som äldre, även om de var inaktiva som äldre.

  • De bästa effekterna gav träning som belastade kroppen (styrketräning) och raska promenader. Deras fysiska förmåga förbättrades.

  • De kvinnor som bara styrketränade (inte åt den hälsosamma kosten) ökade inte sin muskelmassa, men det gjorde de som även åt en hälsosam kost.

WHO rekommenderar att äldre tränar styrketräning 2 ggr/vecka. Studien visar att det är viktigt för äldre kvinnor att dessutom äta hälsosamt för att träningen ska ge bästa effekt.

 Dags för dig att börja? Det är aldrig för sent!

 Om du vill veta mer om studien i detalj:

Syfte: undersöka betydelsen av hur fysisk aktivitet (generell och styrketräning i synnerhet) och hälsosam kost (rik på omega-3) påverkar fysisk förmåga och muskelmassa hos äldre kvinnor.

Försökspersoner: Kvinnorna som undersöktes var i åldern 65 till 70 år. Kriterier för att vara med i studien var att de inte skulle röka. De skulle inte ha reumatiska sjukdomar, lungsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar eller hjärt-och kärlsjukdomar.

Alla kvinnorna i studien fick uppge vilken typ av arbete (utifrån i fall det var stillasittande eller stillastående) de hade haft i sitt vuxna liv.

I delstudie I och II deltog 60 respektive 112 kvinnor. I studie I hade kvinnorna även utöver ovan friskhetskrav) normala blodsocker- kolesterol- och blodfettvärde. Hur mycket de hade varit fysiskt aktiva (minst 1 ggr/vecka på en medelintensiv nivå) när de var 20–34, 35–49 och 50–59 år gamla undersöktes med hjälp av en strukturerad enkät.

I delstudie III och IV deltog 63 äldre kvinnor (13 fullföljde dock inte studien). Kriteriet att vara med här var att de även skulle vara ”friska” utifrån godkänt blodtryck, kolesterolvärde och BMI). De skulle vara fysiskt aktiva på en rekreationsnivå. Dessa kvinnor delades in i tre grupper:

A: fick styrketräna

B: fick styrketräna och äta hälsosam kost (bl.a. med fisk och rik på omega-3)

C: kontrollgrupp – levde på som vanligt

Procedur:

Kvinnornas muskelmassa, muskelstyrka (dynamisk och statisk), aerobisk kapacitet (6 minuters gång och maximal förmåga) och fysiska funktioner (bl.a. balans) undersöktes med gängse tester före och efter studien. Även deras fysiska aktivitet mättes före studien, genom att de hade en avancerad stegmätare på sig under 4 dagar i minst 10 timmar/dag.

Träningen innehöll sedan förutom styrketräning, uppvärmning (step-up och kroppskontroll) och avslutades med stretching. Studien pågick i 24 veckor.

I studie II jämfördes de som hade haft ett stillasittande arbete med de som haft ett mer stående arbete och utifrån hur mycket fritid de uppgett att de haft i yngre år.

 Resultat (i korthet):

Studie I: De kvinnorna som varit var mest aktiva nu som äldre var också de som hade bäst fysisk.

Studie I och II: De kvinnorna som hade varit mer aktiva vid yngre år hade bäst fysik nu som äldre.

Studie III och IV:

  • De kvinnorna som tränade förbättrade sin fysisk i jämförelse med de som inte tränade.

  • De kvinnorna som åt en hälsosam kost förbättrade sin fysik mer än de som inte åt denna kost.

  • De som styrketränade och åt hälsosamt fick inte bara bättre fysik utan deras muskelmassa ökade också.

Källor:

Artikel: https://www.oru.se/forskning/forskningsnyheter/traning-och-kost-avgorande-for-ett-halsosamt-aldrande/

Abstract: http://oru.diva-portal.org/smash/record.jsf?aq2=%5B%5B%5D%5D&c=1&af=%5B%5D&searchType=SIMPLE&sortOrder2=title_sort_asc&query=peter+edholm&language=sv&pid=diva2%3A1394097&aq=%5B%5B%5D%5D&sf=all&aqe=%5B%5D&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&noOfRows=50&dswid=2971

Full text: http://oru.diva-portal.org/smash/get/diva2:1394097/FULLTEXT05.pdf

 

HOW (19) Har du motivation att träna hemma och med digitala träningsverktyg? (artikel 2/4 2020, idrottsforskning.se)

HOW (17) "Knuffa dig i rätt riktning"